Şizoid kişilik bozukluğu, insan ilişkilerine kayıtsızlık ve tercih edilmiş bir yalnızlıkla karakterizedir. Birey, yakın çevresine hatta aile fertlerine karşı bile yakınlık kurma konusunda isteksizdir. Bir diğer özelliği ise, bu bireylerin duygulanımları çok fazla iniş-çıkış göstermez ve duygularını yansıtmazlar. Dışarıdan bakılında düz bir yüz ifadesi ve donukluk görülür ve kişinin o an hangi duyguları yaşadığı, ne hissettiği pek kolay anlaşılmaz.

  • Genellikle insanlardan uzak, tek başına yapabileceği meslekler ve aktiviteler tercih eder. Tüm gününü televizyon izleyerek veya bilgisayar oynayarak geçirebilir.
  • Çok az sayıda arkadaşı vardır ve onların da varlığı ve yokluğu birdir diyebiliriz.

Diğer kişilik bozukluklarında olduğu gibi, burada da erken yaşta başlayan bir süreç vardır. Bu kişiler çevrelerinde genellikle sessiz, sakin, soğuk, içe kapanık bireyler olarak tarif edilebilir. Ancak kişi bu durumdan pek şikayetçi değildir ve genellikle halinden memnundur. Bu yüzden de yardım alma ihtiyacı duymazlar ve kendi istekleriyle bir ruh sağlığı uzmanına başvurma oranları düşüktür. Daha çok aile üyeleri ya da evlilerse, eşleri tarafından yardım almaları konusunda ısrarcı olunur.

Başka psikiyatrik durumlarda da insanlar içe kapanık, yalnız, çekingen ve diğer insanlardan izole olabilir.

Ancak şizoid kişilik bozukluğunun en önemli farklarından biri, şizoid kişilik bozukluğu olan insanların bunları yapmak için isteklerinin de olmamasıdır. Yalnızlığı, insanlardan uzak olmayı değiştirmek istemezler. Bu durumdan memnundurlar. Odakları genellikle kendi iç dünyalarında ve hayallerindedir. Övgüye ve takdir edilmeye karşı kayıtsız oldukları gibi, reddedilmeye ve eleştirilmeye karşı da umursamazdırlar. Eğlence ve haz alma üzerine olan aktivitelere pek nadir katılırlar. Aynı şekilde cinsel aktivitelere de.

Şizoid kişilik bozukluğu erken yaşlardan itibaren kendisini göstermeye başladığı için, okul döneminde genellikle erkenden belirti gösterir.

Diğer kişilik bozukluklarına göre nadir görülür. Erkeklerde daha sık görüldüğünü bildiren çalışmalar vardır. Depresyon, anksiyete bozukluğu gibi diğer ruhsal bozukluklar şizoid kişilik bozukluğuna eşlik edebilir.

Şizoid kişilik bozukluğu tanısı bir psikiyatri hekimi tarafından konulmalıdır. Tedavisinde öncelikli olarak psikoterapiden faydalanılır. Eşlik edebilecek durumlar için ilaç tedavilerinden faydalanılabilir.

 

Referanslar:

-https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/schizoid-personality-disorder/symptoms-causes/syc-20354414#:~:text=Schizoid%20personality%20disorder%20is%20an,limited%20range%20of%20emotional%20expression.

-Esterberg ML, Goulding SM, Walker EF. Cluster A personality disorders: Schizotypal, schizoid and paranoid personality disorders in childhood and adolescenceJ Psychopathol Behav Assess. 2010;32(4):515-528. doi:10.1007/s10862-010-9183-8

 

 

*Bu sitede yazılanlar sadece bilgilendirme amaçlıdır. Şikayetleriniz için lütfen doktorunuza başvurunuz.